بسم الله الرحمن الرحیم
مقدمه:
با کنکاشی اجتهادی و روشمند[1] در ادبیات انقلاب، ضرورت «اندیشه ورزی»، «مطالبه دائمی» و «فعالیت های تقنینی، اجرائی و نظارتی» برای تحقق آرمانهای انقلاب اسلامی به اثبات می رسد؛ که اثر مطالبه مردمی کمک به حفظ جهت گیری و گفتمان اسلامی انقلاب اسلامی است و در فضای گفتمان مطالبه گری به تدریج اندیشه ورزی و گسترش فعالیت های «فعالیت های تقنینی، اجرائی و نظارتی» برای آرمانهای انقلاب اسلامی شکل می یابد.
در میان ابعاد سه گانه فوق گسترش جریان مطالبه ی آرمانهای انقلاب اهمیت خاص خود را دارد و هرچه بیشتر باید به راههای گسترش این جریان در توده های مردم فکر نمود. اگر اجزای تشکیل دهنده ی فرآیند مطالبه و تصمیم سازی برای آرمانهای انقلاب را سه جزء ذیل بدانیم:
1. عناصر - علاقه مند به آرمانهای انقلاب اسلامی-
2. مفاهیم- متناسب با تحقق آرمانهای انقلاب اسلامی-
3. ساختارهای- فراگیر و همخوان با آرمانهای انقلاب اسلامی
آنگاه می توانیم از آسیب های جریان مطالبه آرمانهای انقلاب اسلامی درکی روشن پیدا کنیم.
1. وجود عناصر علاقه مند به آرمانهای انقلاب؛ نقطه قوت جریان مطالبه آرمانهای انقلاب
در وضعیت فعلی به فضل الهی با وجود ریزش های اخیر، رویش های فراوان و مضاعفی در جبهه انقلاب به خصوص در نسل جوان جامعه به چشم می آید. خیل فراوان مساجد و هیئات انقلابی، گروههای مردمی خودجوش و وبلاگ ها و سایت های جدیدی- که در عرصه فتنه اصلاحات در سال 1388 ورود یافته اند- یکی از دلایل فراوانی عناصر علاقه مند به انقلاب در جامعه امروز ایران است و البته همه این علاقه مندی ها به جذابیت شعارهای اسلامی انقلاب بازگشت دارد. اما همه کار در عناصر علاقه مند به آرمانهای انقلاب خلاصه نمی شود و استفاده از مفاهیم اسلامی و غیر التقاطی در مطالبه نقش غیر قابل انکاری دارد.
2. استفاده از مفاهیم التقاطی در مطالبه آرمانهای انقلاب، آسیبی سهمگین برای جریان مطالبه
به عبارت دیگر استفاده از مفاهیم التقاطی در فرآیند مبارزه و مطالبه به تدریج زمینه انحلال عناصر انقلابی در مفاهیم غیر اسلامی و انحرافی را فراهم می آورد. به عنوان مثال کسانی مفهوم امپریالیزم را به جای مفهوم استکبار و مفاهیم سوسیالیستی را برای تحقق عدالت اسلامی استفاده می کنند و یا کم نیستند کسانی که پیشرفت کشور را با توسعه غربی یکی می پندارند و در جریان فعالیت های مطالبه گرانه خود مردم و مسئولین را به سمت این مفاهیم توجه می دهند. این عناصر توجه ندارند که ارمان محوری انقلاب«اداره جامعه بر اساس دین» است و برای تحققش نیاز به تولید و استفاده از مفاهیم اسلامی داریم. به هرحال برای جلوگیری از این آفت بزرگ همانگونه که در یادداشت های گذشته تأکید شده است توجه به اندیشه ورزی اسلامی یک ضرورت است.
3. ساختار غیر فراگیر جریان مطالبه آرمانهای انقلاب، آسیب دیگر جریان مطالبه آرمانهای انقلاب
جریان مطالبه آرمانهای انقلاب در بخش ساختار ی هم با آسیب های قابل توجهی روبرو است. این آسیب ها آنگاه روشن می شوند که خواننده محترم به ماهیت خواسته های مردم ایران ، جهان اسلام و بخش عظیمی از جهان توجه نماید.
به عبارت دیگر عمق طرفداران انقلاب و اهداف اسلامی آن به همه خانواده های متدین و همه مستضعفین عالم بازگشت دارد و مبارزه با ظلم و استکبار و فاصله طبقاتی و بی عدالتی- که محور شعارهای انقلاب اسلامی می باشند- خواسته ای فطری و پر جذبه برای کسانی است که ماهیت انسانی آنها مسخ نشده است. توجه به این نکته آسیب جریان مطالبه در بخش ساختار را روشن می کند. در پاره ای از اوقات گفتمان مطرح در جامعه پژواک اقلیتی از جامعه است. اقلیتی که به لطف مفاهیم منسجم و تشکیلات منسجم خواسته های خود را به گفتمان عمومی جامعه تبدیل می کند. البته برخی از صداهای مطالبه گر در جامعه که ندای عدالت و مبارزه با ظلم را سر می دهند در واقع ندای همان مستضعفین و جمعیت گسترده طرفداران انقلاب را بازخوانی می کنند ولی نباید فراموش کرد که برای مقابله با تمامیت خواهی اقلیت مخالف با نظام مبارک جمهوری اسلامی طراحی و ساخت ساختارهای مطالبه مردمی یک ضرورت است. عدم وجود ساختار گسترده مطالبه در جامعه، علت شنیده نشدن فریادهای عدالتخواهانه مردمی در همه نقاط ایران است و ساختارهای مطالبه اجتماعی در ایران پژواک جمع محدودی از مردم ایران است و این ضعف مهم به خلاء ساختاری انقلاب در سازماندهی جریان مطالبه اجتماعی بازگشت دارد.
1/3. تئوری فعالیت شبکه ای مساجد و هیئات، زمینه ای برای گسترش ساختارهای مطالبه اجتماعی در ایران
در ترسیم این خلاء ساختاری توجه به سازماندهی غیر متمرکز ولی شبکه ای مساجد و هیئات[2] معنائی بی بدیل می یابد که تحقق آن جامعه را از آسیب های روش حزبی و و سازمانهای مردم نهاد بیمه می کند.
[1] . استفاده از روش تکاملی بر اساس فلسفه فرهنگستان در فهم ادبیات انقلاب بعد از نفی کارآمدی روش مجموعه نگر و روش انتزاعی.
[2] . تئوری فعالیت شبکه ای و موضوع محور مساجد و هیئات