ارائه مدل اسلامی برای تحقق"عدالت و پیشرفت توأمان" ؛به معنای تشدید تغییر موازنه جهانی به نفع اسلام
edalatpishraft1398@gmail.com
اولین جلسه کارگروه تخصصی عدالت وپیشرفت -مبتنی بر تحلیل های فوق- نقد و نقض دیدگاه های جریان اول و دوم برای تحقق "عدالت و پیشرفت توأمان" و بحث از چگونگی مدل اسلامی در کنار بحث از ضرورت مدل اسلامی را به عنوان راهبرد به جریان تئوری پردازی برای عدالت و پیشرفت پیشنهاد می نماید.
تاریخ و زمان و مکان دومین جلسه کارگروه عدالت و پیشرفت متعاقباً اعلام میگردد.
متن کامل گزارش مفهومی اولین جلسه کارگروه عدالت و پیشرفت را در ادمه بخوانید.
این جلسه در روز چهارشنبه در مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری برگزار شد.
بسم الله الرحمن الرحیم
ارائه مدل اسلامی برای تحقق"عدالت و پیشرفت توأمان" ؛به معنای تشدید تغییر موازنه جهانی به نفع اسلام
edalatpishraft1398@gmail.com
حادثه عظیم انقلاب اسلامی- که در سال 1357 به پیروزی رسید- آثاری در مقیاس ملی و جهانی(1) در پی داشته است. گسترهی عمیق و تأثیرات این انقلاب به حدی است که امروز این انقلاب و آثار آن، اصلیترین چالش پیشروی مدرنیته و نظام حاکم جهانی محسوب میشود و توجهی ملتها و مستضعفین جهان به رویارویی انقلاب با نظام سلطهی جهانی تشویش خاطر مستکبران عالم را به همراه داشته است. در واقع رویاروئی نظام اسلامی با تمدن مدرن چشم جهانیان را به خودش مشغول کرده است . باید گفت با بینش و گرایش جدیدی که انقلاب اسلامی در دنیا ایجاد کرده، دین به مشکلی بر سر راه یکپارچگی و انسجام مدیریت مادی عالم تبدیل شده است و اعلام ناکارآمدی مدرنیته و نظم جهانیِ ناشی از آن در ادارهی زندگی بشر توسط انقلاب اسلامی با تضعیف شعار محوری این تمدن ـ که ناکارآمدی دین در امر ادارهی جامعه است ـ محقق گردیده است. به عبارت دیگر ظهور انقلاب اسلامی و گسترش شعارهای آن در جهان که ناشی از ظرفیت آرمانهای الهی آن است؛ به معنای مرحلهی پیدایش طراحی یک الگوی جدید برای ادارهی جامعه بر مبنای دین است و نفس طرح چنین ادعائی از سوی ملت ایران به آن معناست که الگوهای جهانی ادارهی زندگی از سوی انقلاب مردمی ایران ناکارآمد محسوب میشود. در این صورت اگر انقلاب اسلامی بتواند در این مسیر نورانی الگوئی جدید و کارآمد بر مبنای دین ارائه نماید، با توجه به آثار ظالمانهی تمدن موجود و نارضایتیهای بخش عظیمی از جهانیان از این تمدن، قطعاً تمدن دین محور مورد توجه جهانیان قرار خواهد گرفت. البته تاکنون انقلاب اسلامی با طرح ایدههائی نو در عرصهی سیاست جهانی و با توجه به کارآمدی آنها. توانسته است ذائقهی عمومی بشریت را به سمت معنویت تغییر دهد و امید رهایی در سایهی دین و معنویت در دل ملتها روشن گردیده است. لذا آنچه به عنوان ضرورتی انکار ناپذیر مطرح است چگونگی ادامه این مسیر نو تا طراحی کامل یک الگوی اسلامی اداره و تحقق تمدن نوین اسلامی است. "سیاست ، فرهنگ و اقتصاد" جوامع مختلف بشری با توجه به آسیب های فراوان الگوهای مدرن به دنبال حل این آسیب ها برای جلوگیری از فروپاشی می باشند و اگر انقلاب اسلامی بتواند الگوهای اداره سیاسی و فرهنگی و اقتصادی خود را تئوریزه نماید می تواند در سرپرستی و موازنه جهانی نقش دین را افزایش دهد.
طرح موضوع "عدالت و پیشرفت توأمان" به عنوان موضوع گفتمان دهه چهارم انقلاب اسلامی و سفارش ادبیات انقلاب مبنی بر ارائه الگوئی که دربردارنده این دو عنصر باشد گامی بلند در تولید مدل اسلامی و پاسخ به این نیاز جهانی است.
سلسله نشست های کارگروه تخصصی عدالت و پیشرفت فرآیند تئوری پردازی برای تحقق عدالت و پیشرفت در قالب الگوی پیشرفت اسلامی را باپرهیز از تکیه بر عقلانیت های وارداتی مجدانه پی گیری می کند. در اولین جلسه کارگروه تخصصی عدالت و پیشرفت-که در روز چهارشنبه در مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری برگزار گردید- مبتنی بر" جدول شماره یک گفتمان عدالت و پیشرفت" فعالیت های اجتماعی برای تحقق عدالت و پیشرفت در دهه چهارم انقلاب در سه سرفصل بر مبنای ادبیات انقلاب جمع بندی گردید:
1) بر مبنای ادبیات انقلاب محور اصلی فعالیت اجتماعی برای تحقق عدالت و پیشرفت، تئوری پردازی برای "عدالت و پیشرفت توأمان" می باشد.
2) بر مبنای ادبیات انقلاب محورفرعی فعالیت اجتماعی برای تحقق عدالت و پیشرفت ، تقویت جریان اجتماعی مطالبه "عدالت و پیشرفت توأمان" می باشد.
3) بر مبنای ادبیات انقلاب محور تبعی فعالیت اجتماعی برای تحقق عدالت و پیشرفت ، فعالیت های تقنینی، اجرائی و نظارتی برای تحقق"عدالت و پیشرفت توأمان" می باشد.
همچنین در ادامه جلسه فعالیت های موجود جامعه؛ برای تحقق"عدالت و پیشرفت توأمان" در سه جریان فکری زیر دسته بندی شد:
1. جریان اول "عدالت و پیشرفت توأمان" را مورد مطالبه عرفی قرار می دهند و به صورت مصداقی مواردی را برای عدالت و پیشرفت بیان می کنند. این جریان از توجه به این موضوع در مقیاس مدل برنامه غافل است.
2. جریان دوم برای تحقق "عدالت و پیشرفت توأمان" به مسئله عقلانیت و کارشناسی در سطح مدل برنامه توجه دارند و در مقیاس مدل برنامه در مورد این مقوله اظهار نظرهای کارشناسی مبتنی بر تأخر عدالت از پیشرفت می نمایند و به ناکارآمدی مدلهای غربی و ناسازگاری این مدل ها با آرمانهای انقلاب اعتقادی ندارند.
3. جریان سوم هم برای تحقق "عدالت و پیشرفت توأمان" به مسئله عقلانیت و کارشناسی در سطح مدل برنامه توجه دارند ولی معتقدند که برای تحقق "عدالت و پیشرفت توأمان" ضرورت دارد مدل اسلامی بر مبنای عقلانیت دینی طراحی شود.
لازم به ذکر است که در میان کسانی که معتقد به تولید مدل اسلامی برای تحقق"عدالت و پیشرفت توأمان" هستند(جریان سوم )جریان فلسفه شدن اسلامی روش مدل سازی اسلامی را تولید و تا سطح سیاست های برنامه پنجم توسعه و ساخت مدل آماری به کار گرفته است.
اولین جلسه کارگروه تخصصی عدالت وپیشرفت -مبتنی بر تحلیل های فوق- نقد و نقض دیدگاه های جریان اول و دوم برای تحقق "عدالت و پیشرفت توأمان" و بحث از چگونگی مدل اسلامی در کنار بحث از ضرورت مدل اسلامی را به عنوان راهبرد به جریان تئوری پردازی برای عدالت و پیشرفت پیشنهاد می نماید.
تاریخ و زمان دومین کارگروه عدالت و پیشرفت متعاقباً اعلام میگردد.
علی کشوری
دبیرکارگروه تخصصی عدالت و پیشرفت